Uudised ja teated:

Sotsiaalkindlustusameti erinevate menetluste maksimaalsed tähtajad pikenevad

Riigieelarve kokkuhoiukohtadega seoses pikenevad sotsiaalkindlustusameti erinevate menetluste maksimaalsed tähtajad. Kärbete tõttu tuleb vähendada ametnike arvu, kuid töö kvaliteedis ja korrektsuses järeleandmisi teha ei saa.  

Tegemist on maksimaalsete tähtaegadega ja enamasti toimub menetlus kiiremini. Soovitame taotlused esitada siiski aegsasti, et vältida katkestusi vajaliku abi saamisel.  
 
Igas kuus taotleb pensioni ligi 1000 ja perehüvitisi 6000 inimest, puude raskusastet hindab aastas ca 57 000 inimest. Selleks, et tulla toime personalikärbetega ja säilitada kõrge töö kvaliteet, on menetlusaegade pikendamine vajalik.
 
 

Hüvitiste menetlemine

Alates 2025. aastast pikenevad peretoetuste, vanemahüvitise, elatisabi, kogumispensioni täiendavad sissemaksete (KOPS), lapsepuhkuse ja puudega lapse vanema lisapuhkepäevade tasu menetlemine seniselt 10 tööpäevalt 30 tööpäevani. Muudatus on vajalik, et tagada kärbete tingimustes kvaliteetne ja põhjalik menetlus. Inimesel tuleb toetuse määramise otsust oodata pikemalt, kuid see ei mõjuta toetuste väljamaksmise kuupäevi, kuna maksed toimuvad vastavalt seaduses sätestatud ajagraafikule. Varasemast pikem ootusaeg võib inimestel põhjustada rahalisi ebakindlusi, eriti kui inimesed sõltuvad toetustest igapäevaste kulutuste katmiseks. Oluline on, et inimesed esitaksid taotlused varakult, et vältida viivitusi hüvitiste saamisel.

Lisainfo:

Artur Panov
Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna perehüvitiste valdkonna nõunik
5352 2842
Artur.Panov@sotsiaalkindlustusamet.ee

 

Pensionite menetlemine

Pensionitaotluste, sealhulgas vanadus-, töövõimetus- ja toitjakaotuspensioni menetlustähtajad pikenevad seniselt 15 tööpäevalt 30 tööpäevani. Muudatus on vajalik, et tagada kärbete tingimustes kvaliteetne ja põhjalik menetlus. Pensioni määramise otsust tuleb oodata kauem, kuid see puudutab ainult esmakordseid taotlusi ja neid, kes taotlevad oma pensioni ümberarvutamist. Arvestada tuleks, et pensioni määramine võib olla ajaliselt pikem protsess, eriti kuu lõpus, mil esitatakse rohkem taotlusi. Palume pensionisaajatel oma sissetulekute planeerimisel arvestada võimaliku pikema ootusajaga. Alates 2025. aastast muutub ka pensionite ja sotsiaaltoetuste väljamaksmise kuupäev – senise 5. kuupäeva asemel tehakse maksed alates 5. kuupäevast ja sellele järgneva kahe tööpäeva jooksul.

Lisainfo:

Alla Himma
Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna pensioni teenuse juht
5886 8904
Alla.Himma@sotsiaalkindlustusamet.ee

 

Puude raskusastme tuvastamine

Puude raskusastme tuvastamise menetlustähtaeg pikeneb seniselt 15 tööpäevalt 30 tööpäevani, millele võib lisanduda kuni 10 tööpäeva toetuse määramiseks. See muudatus on vajalik, et tagada kvaliteetne ja põhjalik menetlus, kuid see võib oluliselt pikendada ootust vajalike toetuste ja teenuste saamisel, nagu rehabilitatsiooniteenus ja puudega seotud soodustused. Korduvekspertiisi teade saadetakse vähemalt 50 päeva enne, kuid menetlustähtaega hakatakse lugema taotluse esitamisest, mistõttu võib tekkida vahe otsuse tegemisel. Taotlejale tähendab pikem menetlusaeg seda, et puude raskusastme tuvastamise otsust tuleb oodata oluliselt kauem, mis võib mõjutada rehabilitatsiooniteenuste ja teiste puuetega seotud hüvede katkematut saamist. Soovitame esitada taotlused varakult, et vältida teenuste katkemisi.

Lisainfo:

Kalev Härk
Sotsiaalkindlustusameti ekspertiisitalituse juhataja
5884 9871
Kalev.Hark@sotsiaalkindlustusamet.ee