Ettevõtete tutvustused:

Parimaid burgereid saab Vastseliina meiereist

Vastseliina meierei asutasid 2021. aasta mais Vastseliina juurtega Kristi Valk ja Rain Kivilo. Peremees Rain oli aastaid mõelnud, et Vastseliinas on väga äge meierei maja, mis võiks talle kuuluda. Ükshetk oligi meiereihoone müügis.

Ettevõtte nimi: Vastseliina Meierei OÜ
Asukoht: Võidu tn 17, Vastseliina
Asutatud: 07.05.2021
Omanikud: Kristi Valk ja Rain Kivilo
Töötajate arv: 4 (seisuga 30.09.2022)

Vastseliina meierei saamise lugu:

„Ostsime meiereihoone 2020. aasta märtsikuus, paar päeva enne seda, kui maailm viiruse hirmus lukku pandi. Kindlat plaani, mis majja tulema peab, meil polnud. See, et meiereis saab olema söögikoht, oli aga plaanis, algselt oluliselt teistsugusena, kui see on täna. Niisiis, aasta hiljem, 2021. aasta 5. aprillil sattusime Piusa koobaste juures asuvasse Klunkerisse burgerit sööma. Oli külm varakevadine aprillipäev, Piusas peale meie kedagi rohkem liikumas polnud. Tellisime burgerid, kuid toitu ootama ja sööma pidime piirangute tõttu väljas. Raudteejaamas aega parajaks tehes tundus uskumatu, et keset inimtühje Piusa metsi on burgeriputka aprillikuus avatud. Meil aga on Vastseliinas terve suur maja keset küla ja burgerit ei saa. Otsustasime sealsamas raudteejaamas ära, kuhu tuleb meiereis köök ja et müüma hakkame akna sisse tehtud luugist. Sõitsime koju ning hakkasime kohe köögiruumi remondi ja sisustamisega pihta. Sügiseks olime avamiseks valmis ning esimesed burgerid grillisime müügiks 18. septembril. Et maja (aja)lugu edasi elaks, sai koha nimeks Vastseliina meierei."

 

Meierei menüü

Vastseliina meierei menüüs on erinevad burgerid, friikartulid ja nagitsad. Eriti soovitakse just retroburgerit – nii-nimetatud vana head lägaburksi, kus on kapsasalat, päris liha ja palju kastet. Burgerite eripäraks on see, et need valmistatakse veise- või kanalihast, mis on grillil küpsetatud. Lisaks see, et burgeri komponendid valmistatakse kohe värskelt ega kasutata poolfabrikaate ja mitmeid päevi varem ettevalmistatud komponente. Isegi friikartulid tehakse ise käsitsi värskest kohalikust toorainest. Meierei valikus on ka erinevad päevapakkumised. 

Klientideks on pigem kohalike ettevõtete töötajad ja elanikud. Meierei pakub head võimalust kohalikele tööinimestele lõunatamiseks ning peredele peale kiiret tööpäeva õhtustamiseks. Suveperioodil külastab meiereid ka palju turiste. Inimesed on väga üllatunud, kui head burgerit pakutakse kusagil „kaugel maal".

Hea toidu aluseks on hea tooraine. Toidu valmistamiseks proovitakse Vastseliina meiereis leida võimalusi  kohaliku tooraine kasutamiseks. Näiteks veiseliha pärineb Meremäel asuvast osaühingust Põhjala Agro, mis toodab maheveiseliha ja sibul tuuakse Navil asuvast Ilumäe talust. Meierei perenaine Kristi Valk unistak suuremal määral kasutada kohalike tootjate toodangut, kuid kuna suveperioodil on väga kiire, siis pole tal aega olnud sellega tegeleda. 

 

Ettevõtte tulevikuplaanid

Toitu saab süüa kohapeal väliterrassil või kaasa osta. Kuna meierei maja on suur, siis on ka perspektiivi laienemiseks siseruumidesse. Kohalikudki on näidanud üles huvi, et söömisvõimalus võiks olla ka siseruumides. Siinkohal kerkib aga esile tasakaalu küsimus, kas investeering tasuks ära ning suure tõenäosusega peaks sel juhul palkama juurde veel ühe inimese. Hetkeseisuga pole Valgu sõnul aga kliente ja sissetulekut nii palju, et seda päriselt teostada. Meierei perenaise sõnul on mõeldud ka luua selline ruum, mida saab välja rentida erinevate ürituste korraldamiseks. Lisaks annaks see võimaluse muude huvitavate ürituste korraldamiseks, näiteks filmiõhtud. Eks näis, võib-olla saab see kõik kunagi päriselt teoks.

Ettevõte on kaalunud erinevaid toetusvõimalusi, kuid mahukate projektide osas peab Valgu sõnul veel täpselt kaaluma ja mõtlema läbi erinevaid variante, mida ikkagi täpsemalt tegema hakatakse. Meierei perenaisele Kristi Valgule meeldib vaikselt nokitseda oma kindlat asja – küpsetada burgereid, mitte mõelda kindlaks ajaks mingite kindlate eesmärkide saavutamisele. Ta peab oluliseks seda, et ta sai ise oma kätega midagi luua, mis on tema enda oma ja tema nägu. Kristi Valk naudib südamest melu terrassil ja inimestega suhtlemist. Talle meeldib pakkuda inimestele emotsioone läbi hea toidu. 

Meierei avamisel oli uudistajaid väga palju, kuid praeguseks on pigem tekkinud püsikliendid. Tullakse isegi Võrust, sest Vastseliina meiereis pakutakse siitkandi kõige paremat burgerit.

Kui rääkida energiahindade kallinemisest, siis praegu pole Vastseliina meierei perenaise Kristi Valgu sõnul hea elektripaketi olemasolul see ettevõtet veel nii väga mõjutanud. Küll on aga tooraine hinnad suurel määral tõusnud, mis on sundinud ettevõtet burgeri hinda tõstma. Kui terrass sai valmis, siis oli meiereil põhimõtteks seal kasutada ainult päris nõusid, millega tekkis juurde suur nõudepesu ning ka see mõjutas hinnatõusu.

Eks esimesel aastal on tegutsetud uudsuse pealt, kuid nüüd hakkab ka Vastseliina meiereini jõudma küsimus, kas jäädakse ellu. Kui eelmisel talvel oli meierei avatud neljal–viiel päeval nädalas, siis sel talvel on eesmärgiks olla iga päev avatud. See võimaldaks hoida ühe töötaja aastaringselt tööl. Kristi Valgu sõnul mõtleb ta, kuidas saaks meierei menüüd järgmiseks suvehooajaks täiendada, et kliendil ja toiduvalmistajal oleks ka huvitav. Samuti mõtleb ta järjest rohkem sellele, kuidas saaks kasutada kohalikku ja mahedat toorainet.

Perenaine Kristi Valk on uhke selle üle, mis Vastseliinas viimase aasta jooksul loodud on. Tema unistus on täitunud – tal on oma toidukoht, mis on väga hästi käima läinud ning mis kõige tähtsam – perenaine pole saanud ühtegi negatiivset tagasisidet. „Kõik see melu ja elu on lihtsalt tore," sõnas ta. Vastseliina on loodud kõrgelt hinnatud toidukoht, mida seal varem polnud.

 

Vastseliina Meierei Facebookis>>

 

Merle Tsirk

arendusspetsialist

 

2023. aastal tutvustame igas Võru Valla Teataja ajalehenumbris ühte valla edukat ettevõtet. Kui teil on ettepanekuid, milliste ettevõtete lugusid võiks kajastada järgmistes valla ajalehe numbrites, palume kirjutada e-posti aadressile merle.tsirk@voruvald.ee.



Vaata teisi valla ettevõtteid

Võru valda registreeritud ettevõtted leiad päringuga Majandustegevuse registri veebilehelt.