Ettevõtete tutvustused:

Võrumaa ainuke maherestoran asub Võru vallas Hämsal

Võru südalinnast umbes kuue kilomeetri kaugusel Haanja suunal asub Hämsa maheresto ja heaolukeskus, kus saab kogeda uusi elamusi ja maitseid. 12. maist on seal avatud maherestoran, kus pakutakse peamiselt kohalikust toorainest valmistatud mahetoitu. Samuti on äsja valminud Hämsa maheaed, kus kasvatatakse esivanemate kombel köögivilju ja maitsetaimi, mida Hämsa maherestos pakutakse. Hämsa pakub jätkuvalt peoteenindust nii suurematel kui väiksematel sündmustel ning võimalik on rentida ruume koos majutuse, toitlustuse ja saunakompleksiga.

Ettevõtte nimi: Andi Invest OÜ
Asukoht: Andsujärve tee 11, Meegomäe küla
Asutatud: 13.10.2009
Töötajate arv: 3 töötajat (seisuga 31.03.2023)
Omanik: Ennu Parksepp

Hämsa maheresto ja heaolukeskuse perenaise Ulvi Parksepa sõnul on kõrtsi peetud juba 20 aastat ja nüüd saabus aeg, et oma kauaaegne unistus täide viia – pakkuda tervislikku toiduelamust oma maherestoranis. Ettevõttel õnnestus taotleda 2020. aastal EASi väikeettevõtjatele suunatud toetust ümberkorralduste tegemiseks. Endine kõrtsihoone ehitati poole pikemaks ja mahutab nüüd kuni 80 inimest. Samuti laiendati suurel määral ka kööki. Puukerisega saun sai avara vaatega puhkeruumi ning väliterrassi. „Hea, et raskel ajal sellist toetuse võimalust pakuti väikeettevõtjatele," tõdes perenaine.

„Kuna talus on palju viljakat maad, siis ei ole mõistlik kõike muru alla panna ning koos maherestoga tekkis mõte hakata ise puhast toitu kasvatama," rääkis perenaine Ulvi Parksepp. „Tore, kui saad oma köögist välja hüpata ning kõike rohelist toiduvalmistamiseks värskelt noppida," lisas ta. Lisaks peenardele kasvab köögivili ja maitseroheline kasvuhoones. Perenaise sõnul ei ole mahetooraine hankimisega mingeid probleeme, sest aktsiaselts A.M.F.Hulgi pakub kõike mahedat, mida tarvis. Samuti hangitakse toorainet otse siitkandi mahetootjatelt. Maheresto on peagi nii kaugel, et hakata taotlema mahemärgist.

Perenaine ei karda, et maherestole külastajaid ei jagu, kuna kvaliteetset ja tervislikku toitu väärtustavate inimeste hulk on kasvutrendis. Lisaks liigub suvehooajal palju turiste.

Hämsa maheresto ja heaolukeskuse perenaise Ulvi Parksepa sõnul on jõutud läbi raskuste tähtede poole. Kõrtsipidamine polnud kerge, alles hiljem jõuti hakata pakkuma ka majutusteenust. Finantspool on olnud kõige keerulisem, et jõuda ideedega siia, kuhu on tänaseks jõutud. Perenaine unistab, et Võrumaa ainuke maherestoran läheks hästi käima ning oleks jätkusuutlik.                                

 

Merle Tsirk

arendusspetsialist

 

Sel aastal tutvustame igas Võru Valla Teataja numbris ühte valla edukat ettevõtet. Kui teil on ettepanekuid, milliste ettevõtete lugusid võiks kajastada järgmistes valla ajalehe numbrites, palume kirjutada e-posti aadressile merle.tsirk@voruvald.ee.



Vaata teisi valla ettevõtteid

Võru valda registreeritud ettevõtted leiad päringuga Majandustegevuse registri veebilehelt.