Uudised ja teated:

Võru vald pakub tootmismaa hoonestusõigust koos ostuoptsiooniga (tähtaeg 14.06.2024 kell 10)

Võru vald kavatseb seada eelläbirääkimistega pakkumise korras tootmismaale hoonestusõiguse koos ostuoptsiooniga vastavalt alljärgnevatele tingimustele.

  1. Eelläbirääkimistega pakkumise tingimused on:
  1. 1 Eelläbirääkimistega pakkumisel osalemiseks tuleb esitada hiljemalt 14.06.2024 kella 10.00-ks Võru Vallavalitsusele, asukohaga Võrumõisa tee 4a, Võru linn, 65605, pakkumine kinnises ümbrikus.
  2. 2 Ümbrikule peab olema märgitud „Tootmismaa hoonestusõiguse pakkumine, mitte avada enne 14.06.2024 kell 11.00".
  3. 3 Pakkumine peab sisaldama järgmisi andmeid:
    • pakkuja nimi ja kontaktandmed (telefon, e-posti aadress);
    • avaldus pakkumises osalemiseks pakkumiseks esitatud tingimustel;
    • pakutav hoonestusõiguse aastatasu;
    • pakutav majanduslik tegevus, milleks pakkuja hoonestusõigust vajab;
    • andmed nõutud tähtaja jooksul loodavate töökohtade kohta (töökohtade arv ja järgneva viie aasta keskmise brutopalga suurus);
    • pakutav kinnistu ostu hind (hoonestusõiguse lepingus ostuoptsiooni sätestamiseks);
    • pakkumise tegemise kuupäev ja pakkumise esitaja esindaja allkiri.
  1. 4 saabunud pakkumised registreeritakse Võru Vallavalitsuses nende saabumise järjekorras;
  2. 5 pakkumiste avamine toimub Võru vallamajas II korruse saalis, aadressil Võrumõisa tee 4a, Võru linn, 14. juunil 2024 kell 11.00. Kõik tähtajaks laekunud pakkumised avatakse nende registreerimise järjekorras. Pakkujad võivad osaleda pakkumiste avamisel;
  3. 6 pakkumised, mis ei ole esitatud tähtaegselt või ei vasta käesolevas teates nimetatud nõuetele, eelläbirääkimistel ei osale;
  4. 7 nõuetele vastava pakkumise teinud pakkuja kutsutakse eelläbirääkimistele;
  5. 8 eelläbirääkimisi peab Võru Vallavalitsuse poolt moodustatud komisjon;
  6. 9 eelläbirääkimiste lõpus vormistab iga pakkuja lõpliku pakkumuse;
  7. 10 eelläbirääkimistega pakkumise tulemused kinnitatakse Võru Vallavolikogu otsusega;
  8. 11 pakkumisest ei või osa võtta pakkumise läbiviimisega seotud isikud, nende abikaasad, elukaaslased ja otseliinis alanejad ja ülenejad sugulased. Samuti isikud, kellel on mistahes võlgnevused Võru valla ees, välja arvatud juhul, kui võlgnevused tasutakse täies ulatuses enne pakkumise algust või kui vallavalitsusega on sõlmitud kirjalik kokkuleppe võla tasumiseks ajagraafiku alusel.

 

  1. Pakkumise esemeks oleva hoonestusõiguse tingimused on:

 

 

  1. 1 Eelläbirääkimistega pakkumise korras kavatseb Võru vald seada hoonestusõiguse Võru valla omandis olevale kinnistule registriosa numbriga 2795441, mille koosseisu kuulub hoonestamata katastriüksus tunnusega 91801:006:0279, asukohaga Võru maakond, Võru vald, Vagula küla, Lauda, pindalaga 5507 m2, sihtotstarbega 100 % tootmismaa.
  2. 2 Punktis 2.1. nimetatud hoonestusõiguse seadmisel on eelläbirääkimiste esemeks alljärgnevad hoonestusõiguse tingimused:
  3. 2.1 Hoonestusõiguse tasu tuleb tasuda üks kord aastas. Eelläbirääkimisteks küsitakse pakkumist aastatasu suuruse kohta.
  4. 2.2 Hoonestajal on õigus ehitada hoonestusõiguse alale ettevõtluseks vajalikke ehitisi koos neid teenindavate tehnovõrkudega ja nendele juurdepääsu võimaldavad teed ning kasutada neid ja ülejäänud hoonestusõiguse ala heaperemehelikult ning kooskõlas nende majandusliku sihtotstarbega. Hoonestusõiguse alale ehitatavad ehitised peavad olema kooskõlas eelläbirääkimiste käigus kokku lepitud majandusliku sihtotstarbega. Hoonestusõiguse alal on lubatud tegevused, mis ei too endaga kaasa hoonestusõiguse alalt väljuvat kahjulikku mõju (müra, vibratsioon, ebameeldiv lõhn jms). Eelläbirääkimisteks küsitakse pakkumist majandusliku tegevuse kohta, milleks hoonestaja hoonestusõigust vajab.
  5. 2.3 Hoonestajal on kohustus hiljemalt 2026. aasta 1. jaanuariks luua kokku lepitud töökohad ja maksta vähemalt kokku lepitud keskmist brutopalka. Töökohaks loetakse ühe töötaja täistööajaga töötamist. Loodava töökohana käsitletakse töökohta, mida hoonestajal enne hoonestusõiguse seadmise lepingu sõlmimist ei esinenud ehk selle võrra (st eelpoolnimetatud brutopalga pealt makstavate tööjõumaksude võrra) peavad riigile makstavad tööjõumaksud pärast nõutud töökohtade loomist olema suurenenud. Pärast nõutud töökohtade loomist peavad loodud töökohad ja enne hoonestusõiguse lepingu sõlmimist olemas olnud töökohad olema olemas kogu hoonestusõiguse tähtaja jooksul. Eelläbirääkimisteks küsitakse pakkumist loodavate töökohtade ja töökohtade loomisele järgneval viiel aastal makstava keskmise brutopalga suuruse kohta.
  6. 2.4 Punktis 2.2.3. nimetatud kohustuste täitmist kontrollib omanik (Võru vald) iga kahe aasta järel hoonestaja poolt riigile tasutud tööjõumaksude andmete alusel. Esimene kontroll tehakse pärast 2028. aasta 1. jaanuari. Punktis 2.2.3. nimetatud kohustused loetakse täidetuks juhul, kui hoonestaja on:
    • 2026-ndal ja 2027-ndal aastal (kummalgi aastal) maksnud riigile tööjõumakse summas, mis on punktis 2.2.3. kohustuse täitmiseks loodud uutele töökohtadele vastavate tööjõumaksude võrra suurem, kui hoonestusõiguse lepingu sõlmimisele eelnenud aastal. Töökoha olemasolu arvestatakse aasta keskmisena;
    • 2028-ndal ja sellele järgnevatel aastatel (igal aastal) maksnud riigile tööjõumakse vähemalt sama suures summas, kui 2027-ndal aastal.
  7. 2.5 Kui hoonestusõiguse seadmise lepingu sõlmimisest on möödunud vähemalt viis (5) aastat ja hoonestaja on hooestusõiguse alale valmis ehitanud ettevõtluse jaoks vajalikke ehitisi, on hoonestajal hoonestusõiguse kehtivusaja jooksul õigus osta ja kinnistu omanikul on kohustus müüa kinnistu kokku lepitud hinnaga. Valmis ehitatud ehitisena mõistavad pooled ehitist, mis vastab sellele kehtivatele nõuetele ja on täielikus kasutusvalmiduses. Eelläbirääkimisteks küsitakse pakkumist müügi hinna kohta, alghinnaks on 5000 (viis tuhat) eurot.
  8. 3 Lisaks punktis 2.2. nimetatud läbiräägitavatele lisatingimustele on hoonestusõiguse seadmisel alljärgnevad kohustuslikud lisatingimused:
  9. 3.1 Hoonestusõigus seatakse tähtajaga viisteist (15) aastat arvates hoonestusõiguse kandmisest kinnistusraamatusse.
  10. 3.2 Hoonestusõiguse ala on hoonestusõiguse lepingu sõlmimise ajal hoonestamata. Hoonestusõiguse alale hoonestusõiguse alusel ehitatavad ehitised on hoonestusõiguse olulised osad ja kuuluvad hoonestajale. Hoonestusõigus ei laiene liinidele, trassidele ja muudele kommunikatsioonidele, mis läbivad kinnistut ja kuuluvad kolmandatele isikutele.
  11. 3.3 Hoonestusõiguse alusel uute püstitavate ehitiste rajamiseks vajalike ehitusprojektide ja muude ehitamisega seotud dokumentide koostamise korraldab ning koostamist ja ehitamist finantseerib hoonestaja. Ehitiste teenindamiseks vajaminevate juurdepääsuteede, veevärgi, kanalisatsiooni ja muude kommunikatsioonide rajamise vastavalt liitumistingimustele ning liitumised korraldab ja finantseerib hoonestaja. Hoonestusõiguse ajal teostab ja tagab kinnistu heakorra hoonestaja.
  12. 3.4 Ehitised peavad olema projekteeritud ja ehitatud hea ehitustava ja üldtunnustatud ehitusreeglite järgi kooskõlas kehtivate õigusaktidega. Käesolevas punktis nimetatud tegevus peab olema kooskõlastatud kinnistu omanikuga.
  13. 3.5 Hoonestaja on kohustatud hoonestusõiguse oluliseks osaks olevad ehitised ning hoonestusõiguse ala hoidma alaliselt heas seisukorras. Selleks vajalikud parandustööd ja uuendused on hoonestaja kohustatud igakordselt teostama viivitamata.
  14. 3.6 Hoonestaja on kohustatud tagama hoonestusõiguse oluliseks osaks olevate püstitavate ehitiste säilimise kogu hoonestusõiguse tähtaja jooksul. Ehitiste hävimisel on hoonestajal kohustus need taastada või rajada uus hoonestus kahe (2) aasta jooksul pärast toimunud hävimist või lammutamist.
  15. 3.7 Hoonestaja kohustub hoonestusõiguse oluliseks osaks olevad hooned kindlustama ja hoidma kindlustatuna kogu hoonestusõiguse tähtaja jooksul.
  16. 3.8 Kõik hoonestusõigusest saadavad viljad kuuluvad hoonestajale.
  17. 3.9 Kõik kinnistul lasuvad maksud tasub ning avalik-õiguslikud ja eraõiguslikud koormatised kannab hoonestaja.
  18. 3.10 Hoonestusõiguse võõrandamiseks, samuti hüpoteegi või muu piiratud asjaõigusega koormamiseks on vajalik kinnistu omaniku nõusolek, mille kohta tehakse kanne kinnistusraamatusse.
  19. 3.11 Hoonestaja poolt lepinguliste kohustuste olulisel rikkumisel on kinnistu omanikul õigus nõuda hoonestusõiguse enda nimele kandmist (omanikule langemine) või hoonestusõiguse üleandmist tema poolt valitud kolmandale isikule. Omanik ja hoonestaja lepivad kokku, et hoonestusõiguse omanikule langemisel omanik hoonestajale hüvitist ei maksa.
  20. 3.12 Kui hoonestaja ei täida kokku lepitud tähtaja jooksul kokku lepitud töökohtade loomise kohustust ja/või kokku lepitud töökohtade olemasolu tagamise kohustust ja/või kokku lepitud suuruses keskmise brutopalga maksmise kohustust, on omanikul (Võru vallal) õigus ühekordselt nõuda leppetrahvi summas 10 000 (kümme tuhat) eurot. Leppetrahvi ei nõuta juhul, kui hoonestaja ja omanik lepivad kokku hoonestusõiguse kandmises omaniku nimele.
  21. 3.13 Hoonestusõiguse tähtaja möödumisel on omanikul õigus nõuda hoonestusõiguse enda nimele kandmist (omanikule langemine). Hoonestusõiguse tähtaja möödumisel muutuvad hoonestusõiguse oluliseks osaks olevad ehitised lepingu eseme oluliseks osaks. Ehitiste omanikule langemisel hoonestusõiguse tähtaja möödumise tõttu ei ole omanik kohustatud tasuma hoonestajale ehitiste eest hüvitist.
  22. 3.14 Kui hoonestusõiguse lõppemisest arvates kuue (6) kuu jooksul ei nõua omanik hoonestusõiguse enda nimele kandmist pikeneb hoonestusõigus samadel tingimustel järgmiseks viieks (5) aastaks. Pikenenud hoonestusõiguse puhul on uueks hoonestusõiguse tasuks kahekordne lõppenud hoonestusõiguse tasu.
  23. 3.15 Hoonestaja kohustub nõustuma reaalservituudi või isikliku kasutusõiguse seadmisega kinnistule ja hoonestusõigusele rajatavate tehnovõrkude ja -rajatiste teenindamiseks ja remontimiseks selle eest tasu nõudmata.
  24. 3.16 Hoonestusõiguse lepingu sõlmimise kulud tasub hoonestaja.

 

Küsimuste korral palume pöörduda abivallavanem Juris Juhansoo poole telefonil 526 2886 või juris.juhansoo@voruvald.ee.